10 mieleenpainuvinta lukukokemusta


Kun ryhdyin funtsimaan tätä uutta blogia, piti tietysti etsiä netistä vähän mallia. Löysinkin uskomattoman määrän erilaisia kirjablogeja.

Muiden blogeista olen löytänyt Top Ten Tuesday -listoja, jotka ovat alunperin blogista The Broke and the Bookish. Alkuperäisessä ideassa ilmeisesti joka viikko kehitettiin kymmenen parasta -lista eri teemasta. Suomalaisissa kirjablogeissa listoja ilmestyy näköjään satunnaisesti eri teemoista. Avaanpa siis pelin omalta osaltani.

Ensimmäisen listan aiheen pitää tietysti olla jotenkin merkittävä. Valitsin siis 10 mieleenpainuvinta lukukokemusta. Olisi ollut mahdotonta valita 10 parasta kirjaa, joten tässä listassa on vähän väljempi teema. Kriteerinä on: minkä kirjojen lukemisen muistan edelleen elävästi? Muistikuvat eivät aina liity varsinaisesti kirjaan. Lukukokemukset ovat listassa jotakuinkin aikajärjestyksessä.

1. Minna Canth: Anna-Liisa

Tälle listalle olisi voinut laittaa useammankin koulussa luetun kirjan mutta säästän muut seuraaville listoille. Anna-Liisan olen lukenut varmaan lukiossa, koska muistan, että valitsin sen itse. Yläasteella muistaakseni luimme usein opettajan määräämiä kirjoja, jotka eivät erityisesti kolahtaneet minuun. Yläasteen vanhemmasta ja uudemmasta realismista koostuneet kirjalistat eivät minua puhutelleet. En oikein nuorempana ymmärtänyt – enkä varmaan ymmärrä vieläkään – realismin aikakauden kirjojen opetuksia. Anna-Liisan lukemisen jälkeen epäilin, että Minna Canth on kirjoittanut satiiria.

2. Jostein Gaarder: Sofian Maailma

Sofian Maailman luin teininä ja vieläkin ihmetyttää, että olen sen kahlannut läpi. Kirja on varsin yleissivistävä, joten sen lukeminen oli kyllä hyödyllistä. Luulen, että tänä päivänä en varmasti jaksaisi lukea niitä kaikkia faktaosuuksia filosofeista. Sofian maailma oli ensimmäinen kirja, jota lukiessa tajusin, että taidan tykätä kirjoista, joissa todellisuuden raja on vähän epäselvä.

3. George Orwell: 1984

1984 pääsisi ehdottomasti myös 10 parhaan kirjan listalle. Tämän kirjan olen myös lukenut kouluaikana ja se oli kyllä viisain kirjavalintani. Kirjan tapahtumat ja maailma palaavat mieleen hyvin usein, yleensä liittyen johonkin tosielämän tapahtumaan.

4. Ilkka Remes: Pedon syleily

Tällä listalla on tosiaan vähän vakavampaa ja kevyempää sekaisin. Pedon syleily pääsi listalle sen vuoksi, että luin sen kesälomamatkalla Sisiliassa. Kirja on oikeasti piinaavan jännittävä ja suosittelen sitä ihan kaikille. Se oli kuitenkin kesälomalle vähän liian jännittävä, koska se aiheutti aikamoista ahdistusta. Ahdistuksen lisäksi minulla oli tuolla matkalla elämäni pahin nestehukka ja lämpöhalvaus, mikä saattoi vaikuttaa lukukokemuksen piinallisuuteen.

5. J. K. Rowling: Harry Potter -sarja

Harry Potterit kuuluvat ilman muuta tälle listalle, koska ne imaisevat mukaansa ja aiheuttavat addiktiota. Pottereita olen lukunut aina ihan hirveässä lukupöhnässä, ihan pihalla ulkomaailmasta. Kirjojen suomennos on erityisen huippu. Ihmisille, tavaroille ja loitsuille on keksitty uskomattoman osuvat suomenkieliset nimet.

6. Virpi Hämeen-Anttila: Alastonkuvia

Pidän Virpi Hämeen-Anttilan kirjoista paljon ja olen lukenut ne melkein kaikki. Kirjoissa on aina paljon henkilöitä ja mielenkiintoisia juonenkäänteitä, joten lukemiseen on mukava uppoutua. Alastonkuvia pääsi listalle, koska luin sen ensimmäiseksi. Siihen aikaan en lukenut kovin paljon kirjoja. Nappasin pokkarin mukaan matkalle Intiaan. Intiassa sain kaamean flunssan, joten loikoilin hotellin parvekkeella ja luin. Olen myös kerran tavannut Virpi Hämeen-Anttilan, joten surkeassa kunnossa olevassa pokkarissani on nykyään myös kirjailijan omistuskirjoitus.

7. Sofi Oksanen: Puhdistus

Puhdistus on vähän tylsä valinta tälle listalle, koska se on varmasti monen muunkin mieleenpainuva lukukokemus. Monet kaverini kertoivat, että kirja on tosi järkyttävä. En pitänyt kirjaa erityisen järkyttävänä. Olin vasta vähän aiemmin käynyt retkellä Inkerinmaalla ja kuullut siellä tarinoita kyydistyksistä, joten kirjan tapahtumat eivät tulleet yllätyksenä. Puhdistus on kuitenkin jossain määrin rajapyykki, jonka jälkeen olen seurannut uutta suomalaista kirjallisuutta vähän tarkemmin.

8. Jari Tervo: Koljatti

Koljatti oli kyllä ihmeellinen kirja ja se naurattaa minua usein vieläkin. Luin kirjan alkusyksystä 2010, jolloin valmistautuminen seuraavan kevään eduskuntavaaleihin oli käynnissä. Välillä oli vaikea erottaa, mitkä puolueiden ideat olin lukenut Koljatista ja mitkä sanomalehdestä. Ihmettelen kuitenkin kritiikkiä, joka Koljastista on noussut. Joidenkin kommentaattorien mielestä kirja loukkaa entistä pääministeriä ja muita päättäjiä. Kirja on varsin mielikuvituksellista fiktiota ja tapahtumat menevät aikalailla överiksi, esimerkiksi vessanpöntöstä ponnahtaa Alex Stubb. Mielestäni on aika tosikkomaista ottaa kirjan käänteet vakavasti ja pitää niitä loukkaavina.

9. Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta

Pasi Ilmari Jääskeläisen kirjat ovat kyllä ehdottomia suosikkejani. Lumikko ja yhdeksän muuta pääsi listalle, koska sen luin ensimmäiseksi. Kirjan tyylilaji maaginen realismi kolahti minuun heti. Harjukaupungin salakäytävät on myös hieno kirja ja minulle läheinen, koska tapahtumat sijoittuvat Jyväskylään. Noin muuten olen vähän sitä mieltä, että kustantaja ja kirkkovaltuutettu Olli Suominen ei ehkä ole ansainnut ihan sellaista kohtaloa.

10. Miika Nousiainen: Metsäjätti

Metsäjätti on listan uusimpia lukukokemuksia. Luin kirjan viime syksynä. Traaginen ja kokoominen tarina kertoo hienosti omalle sukupolvelleni tutuista teemoista. Kirja osuu monessa kohdassa myös lähelle omaa elämääni. Kirjaa lukiessa vuorotellen nauroin ja itkin. Ostin kirjan myös veljelleni joululahjaksi. Soitin myöhemmin ja kysyin, oletko jo lukenut sen. Veljeni vastasi: ”Joo, oon lukenu vähän matkaa” ja lievää hämmästystä äänessään jatkoi: ”mutta ootsä lukenu tän?”. Kerroin, että joo ja juuri sen vuoksi ostin sen sulle. Veljeäni hämmästytti ilmeisesti se, että hänen hömppä siskonsa lukee niin synkkiä kirjoja.