Emmi Itäranta: Teemestarin kirja


Teemestarin kirja on saanut paljon huomiota blogeissa. Kirja oli paras pitkään aikaan lukemani kirja, joten blogien lukuvinkit ovat kyllä osuvia.

Kirja kertoo tulevaisuudesta, jossa vesi on entistä rajallisempi luonnonvara. Maata hallitsee diktatuuri, joka tarkkailee ja valvoo veden käyttöä. Kirjan kuvaama maailman on erittäin mielenkiintoinen. Näkymä tulevaisuuteen on jopa pelottavan todentuntuinen.

”Entismaailman ajan lopulla maapallo oli lämmennyt ja merenpinnat nousseet nopeammin kuin kukaan oli osannut ennustaa. Myrskyt raastoivat mantreita ja ihmiset pakenivat kodeistaan sinne, missä tilaa ja kuivaa maata vielä oli. Viimeisissä öljysodissa tapahtui onnettomuus, joka saastutti suurimman osan entisen Norjan ja Ruotsin vesivaroista ja teki alueista asuinkelvottomia.

Seurannutta vuosisataa nimitettiin Hämärän vuosisadaksi, ja sen aikana öljy oli kulunut loppuun.”

Kirjan päähenkilö on Noria. Hän on nuori nainen, joka opiskelee isänsä opastuksella teemestariksi. Opiskeluun kuuluu teeseremonian harjoittelun lisäksi salaisuuksiin vihkiytymistä, koska teemestarit ovat veden vartijoita. Kirjassa riittää juonenkäänteintä. Mikään käänne ei ole helppo, ei lukijalle eikä kirjan päähenkilölle.

Pidän erityisesti sellaisista kirjoista, jotka jollain tavalla nyrjäyttävät aivoissani jotain. Teemestarin kirja on ehdottomasti sellainen. Kirjan jälkeen maailmaa katsoo ehkä vähän eri tavalla. Tarinan loppu jää myös hieman avoimeksi, joten kirjan maailma jää pyörimään mieleen.

Kirjan teksti on poikkeuksellisen hienoa. Tulevan maailman kuvaaminen on hyvin kaunista. Vakavista aiheista huolimatta kirjan tunnelma on hämmästyttävän rauhallinen. Ehkä teemestarin talo tarjoaa sopivan tapahtumapaikan synkälle mutta rauhalliselle tarinalle.