Haruki Murakami: Norwegian Wood


Norwegian WoodAlkuvuosi meni enimmäkseen kotimaisten kirjojen parissa, joten keväällä ryhdyin selvittelemään muista kirjablogeista, mitkä ulkomaiset kirjat voisivat olla hyviä. Monet bloggaajat ovat tykänneet Haruki Murakamin kirjoista, joten tartuin Norwegian woodiin, kun se kirjastossa tuli vastaan.

Kirjassa eletään 1960-lukua Japanissa. Päähenkilö Toru Watanabe opiskelee yliopistossa ja viettää aikaa Naokon kanssa. Näiden kahden menneisyydessä on yhteinen ihminen Kizuki, joka oli Torun paras ystävä ja Naokon poikaystävä. Lopulta Naoko sairastuu ja joutuu lähtemään erikoiseen parantolaan. Torun elämässä on myös toinen nainen Midori, joten Toru yrittää ratkoa naisasioitaan.

Juoni ei ole kirjassa pääosassa vaan tapahtumat etenevät verkkaisesti. Suurena kaarena on Torun ja Naokon surumielinen rakkaustarina. Kirjassa ikäänkuin kävellään koko ajan eteenpäin ilman sen kummempia etukäteisarvailujen virittelyjä. Välillä ajaudutaan sivupoluille, jotka lopulta eivät liity mitenkään kirjan pääasiaan.

En tunne lainkaan Japania, joten yllätyin, kun kirjan henkilöiden elämä ei ollutkaan muodollista tai muuten erikoista. Opiskelijaelämän tapahtumat voisivat olla oikeastaan mistä päin maailmaa tahansa.

Omaperäisintä osuutta kirjassa oli mielenterveys tai oikeastaan mielenterveysongelmat. Kirjassa kerrotaan useammastakin itsemurhaan päätyneestä ihmisestä. Naokon terveys liikkuu välillä parempaan ja välillä huonompaan suuntaan. Parantola ja sen muut potilaat ovat myös aika erikoisia tapauksia.

Kirja kannatti lukea mutta se ei kivunnut suosikkikirjojeni listalle. Tarinan hidasta kulkua oli ajoittain hieman vaikeaa sietää. En tosiaan lue kovin paljon ulkomaista kirjallisuutta enkä rakkaustarinoita, joten Norwegian wood oli kyllä aika epätodennäköinen kirjavalinta.