Inka Nousiainen: Kirkkaat päivä ja ilta


Basic RGBKirkkaat päivä ja ilta kertoo Iidasta, joka työskentelee kansakoulunopettajana talvisodan alla. Eräänä kesäpäivänä Iidaa puree kyy. Hän lähtee apteekkiin ja kohtaa matkalla elämänsä miehen Eliaksen. Kirja kertoo myös Iidan iäkkäästä sisaresta Edlasta ja nuoresta Viljamista. Iidan tarina etenee historiassa. Edla ja Viljami elävät nykyajassa. Kaksi tarinaa eivät suinkaan ole sattumalta samassa kirjassa.

Kirkkaat päivä ja ilta on herättänyt aika lailla ihastusta kirjablogeissa. Luen mielelläni kirjoja, jotka kertovat sota-ajasta, joten tartuin innokkaana kirjaan. Noh, ei se nyt varsinaisesti kerrokaan sota-ajasta eikä varsinkaan sodasta. Odotukset olivat ehkä liian korkealla, koska kirja oli pieni pettymys.

Kirjassa kerrotaan perusteellisesti koulunpidosta, kylän ihmisistä ja Iidan perheestä. Kirjan alussa ilmestynyt Elias on läsnä muutaman kerran henkilökohtaisesti. Muun ajan hän on läsnä Iidan haaveissa.

 ”Elias vihlaisi äkillisesti kuin kipeä hammas kesken minkä tahansa arkisen puuhan, kun hän letitti jonkun auki purkautunutta lettiä tai korjasi kirjoituksia tai kun hän oli oppilaiden kanssa jäällä napakelkkailemassa. Hän mietti: entä jos kipu ei lakkaa koskaan? Jos aika ei muuta mitään vaan aina on yhtä ikävä?”

Kahdessa ajassa kulkevat tarinat, joissa elämää katsotaan eri sukupolvien näkökulmista, ovat aina jännittäviä. Tarinassa on mielenkiintoisia mutta ei kovin yllättäviä juonenkäänteitä. Jotkut käänteet ovat epäuskottavia (Edlan ja Viljamin kohtaaminen) ja jotkut kuluneita (raskaaksi tuleminen yhdestä kerrasta).

Iida ei oikein ole sellainen naispäähenkilö, johon voisin samaistua tai jonka elämästä kiinnostuisin. Pidän enemmän reippaammista naisihmisistä. Toki 30-luvulla aika oli toinen, joten nuori nainen ei voinut ruveta päsmäröimään ensimmäisessä työpaikassaan. Iida on melko päättämätön eikä hän yritä erityisesti edistää romanssiaan Eliaksen kanssa.

Kirja kannatti ehdottomasti lukea, vaikka se ei kolahtanutkaan täydellisesti. Kirjan teksti on kaunista. Erityisen hienosti kuvataan vuoden kiertoa elämässä, koulussa ja luonnossa.