Juha Seppälä: Mr. Smith


mrsmithOlen lukenut aiemmin Juha Seppälän kirjoista Paholaisen haarukan. En muista kirjaa enää kovin hyvin mutta sen muistan, että se oli mystinen tarina. Mr. Smith kulkee enimmäkseen reaalimaailmassa. Kirja on hieno ja tarina on uskomaton.

Kirjan päähenkilö on Mr. Smith, joka selvitää isoisänsä tarinaa ja ratkaisee ongelmia. Isoisä seikkailee 1900-luvun alkupuolella Karjalan kannaksella. Kirjassa on runsaasti muitakin henkilöitä kuten päätoimittaja Manninen ja hänen poikansa, kirjailija Torro, Briscilla ja Rane. Kaikkien elämä on jollain tavalla alakuloista. Kiiltäviä sankareita ei kirjassa ole.

Tarina rakentuu paloista ja vihjeistä mutta juoni ei ole dekkarin juoni. Paloista rakentuu ihmisten kohtaloita. Kaikilla kirjan henkilöillä (ainakin melkein kaikilla) on jonkinlainen yhteys tarinaketjuun. Kirja lähtee vähän hitaasti käyntiin ja sitä piti lukea aika pitkälle ennen kuin selvisi, mistä kirja oikeastaan kertoo. Lopussa tahti tiivistyy ja lähes kaikki arvoitukset ratkeavat.

Itse pidin kirjan mielenkiintoisimpana osuutena isoisän seikkailuja historiassa. Isoisällä on liikkuva ammatti ja monenlaisia bisneksiä. Viipuri on hänen maisemansa. Seikkailut ovat ihan uniikkeja, en ole muista kirjoista vastaavia lukenut.

Kirjassa on runsaasti nykymenon kritiikkiä. Monet kommentit ovat ajankohtaisia ja osuvia. Mr. Smith on erinomainen tarkkailija ja kiteyttäjä.

”Yhteiskunnallista merkitystä oli sillä, mikä kävi kaupaksi: poliittisilla juoruilla ja paljastuksilla, herrojen väärinkäytöksillä, taloudellisilla ja inhimillisillä katastrofeilla. Vuotosivustoilla ratsastettiin, mutta samalla vaiettiin siitä, että niissä ei puhuttu rahasta tai asekaupoista.”

Välillä viisastelu menee mielestäni kuitenkin vähän ylenpalttiseksi. Nykymaailma vyöryttää silmiin ja korviin aikalailla kaikenlaista mutta tämän ähkyn matkiminen kirjan sivuilla ei ihan kolahda.