Kate Atkinson: Elämä elämältä


elama-elamaltaKate Atkinsonin Elämä elämältä on saanut kirjablogeissa suuren suosion. Kirja valittiin Blogistanian Globalia -äänestyksessä viime vuoden parhaaksi käännöskirjaksi. Odotukset olivat siis korkealla, kun tartuin kirjaan eikä minun tarvinnut pettyä.

Kirja kertoo Ursula Toddin elämästä tai oikeastaan elämistä. Ursula syntyy 11. helmikuuta 1910. Napanuora on kiertynyt kaulan ympärille ja ulkona on kova lumipyry, joten elämän alkaminenkaan ei ole itsestään selvää. Ursulan lapsuudessa on monia vaaroja, joissa hänen elämänsä päättyy alkaakseen taas uudestaan. Myöhemmin Ursula kasvaa aikuiseksi ja kirjassa kerrotaan monta tarinaa Ursulan elämästä.

Ursulan elämään kuuluvat hänen vanhempansa Sylvie ja Hugh, sisarukset Maurice, Pamela, Teddy ja Jimmy sekä vauhdikas Izzie-täti. Perheenjäsenet pysyvät (lähes) samoina, vaikka Ursulan elämät ovat erilaisia. Kirjassa esiintyvät myös Ursulan poikaystävät, miesystävät ja aviomiehet.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Englantiin 1900-luvun alkupuolelle. Erikoisesta juonestaan huolimatta kirjassa kuvaillaan paljon ihan tavallista elämää, esimerkiksi tavaroita, ruokaa ja kulkuneuvoja. Kirjassa eletään ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikoja, joissa myös Ursulalla on oma paikkansa.

”Ursula tunsi tuon äänen. Hän ei tuntenut tuota ääntä. Tuntui kuin menneisyys olisi tihkunut nykyhetkeen, ikään kuin jossain olisi ollut särö. Vai tihkuiko tulevaisuus menneisyyteen? Tunne oli joka tapauksessa hirveä, aivan kuin hänen sisäinen pimeä maisemansa olisi tullut esiin. Kuin sisäpuoli olisi muuttunut ulkopuoleksi. Aika oli sijoiltaan, se ainakin oli varma.”

Pidän tarinoista, joissa sattumanvaraiset tapahtumat ja omat valinnat johtavat elämän peruuttamattomasti erilaisille urille. Myös oma tutkimustyöni liittyy tavallaan tähän teemaa. Olen tosin tutkinut ihan todellisten ihmisten vähemmän jännittäviä valintoja. Todellisessa elämässä ei voi tarkastella samaa henkilöä eri tilanteissa vaan nähdään vain yksi vaihtoehto. Kaunokirjallisuudessa kaikki on kuitenkin mahdollista.

Kirjassa sattumat vaikuttavat Ursulan elämään enemmän kuin valinnat. Alkupuolella pidin sitä hieman tylsänä, mutta aikuisen Ursulan elämässä valinnat ja sattumat kietoutuivat jännittävällä tavalla toisiinsa. Kirjassa tulee myös vahvasti esille, että joitain tapahtumia ei voi estää, vaikka ne eläisi useamman kerran. Influessa tappaa tai pommi putoaa päälle – useamman kerran.

Kirja on vetävää luettavaa. Kirjassa on kuitenkin aika surullisia ja karmeita jaksoja, jotka pakottivat pitämään taukoja lukemisesta. Hyvä niin. Kirjassa on niin paljon kaikkea, että sitä on vaikea kuvailla tyhjentävästi.