Kati Hiekkapelto: Kolibri


kolibriAlkuvuosi on mennyt varsin dekkaripainotteisesti. Se on johtunut varmaankin ajoittaisesta vetämättömyydestä. Dekkareita jaksaa lukea silloinkin kun ei jaksa tehdä oikein mitään muuta.

Kati Hiekkapellon esikoisdekkari Kolibri julkaistiin viime vuonna. Kirja on ollut lukulistalla, joten ihan päättömäksi haahuiluksi ei dekkarienkaan lukeminen ole mennyt.

Kolibri sijoittuu pohjoissuomalaiseen kaupunkiin. Kirjan päähenkilö maahanmuuttajataustainen poliisi Anna Fekete on asunut kaupungissa nuorena. Kirjan alussa Anna saapuu tuttuun kaupunkiin mutta uuteen työhön.

Kirjassa on kaksi rikosta. Pääjuoni pyörii pururadalla ammuttujen lenkkeilijöiden ympärillä. Juonen edetessä selviää, onko asialla sattumanvarainen sarjamurhaaja vai liittyvätkö eri murhat kuitenkin toisiinsa. Kirjan rikokset ovat varsin raakoja ja pelottaviakin. Syyllinen löytyy lopulta sattumalta, joten loppuratkaisu on hieman epäuskottava.

”Anna tunsi kiihtyvänsä. Hänen äänensä oli koventunut. Aihe tuli liian iholle. Kaikki aiheet tulivat aina liian iholle. Olen ihan liian tulinen tähän työhön. Nyt pitää rauhoittua, tyttö säikähtää. Anna nousi ylös ja sanoi hakevansa lisää vettä.”

Toinen juoni kertoo maahanmuuttajaperheen tytöstä, joka soittaa hätäpuhelun mutta kiistää myöhemmin kaiken. Anna ottaa tytön huolen tosissaan ja osuukin oikeaan. Tämä juoni toimii paremmin kuin kirjan pääjuoni. Leena Lehtolaisen kirja Minne tytöt kadonneet kertoo samasta teemasta eli kunniaväkivallasta ja maahanmuuttajatyttöjen asemasta. Hiekkapellon versio on mielestäni parempi kuin Lehtolaisen tarina. Juoni tuo myös päähenkilöstä erilaisia asioita esiin.

Kirjan päähenkilö Anna Fekete on mielenkiintoinen tuttavuus. Anna on monipuolinen tyyppi, josta riittää varmasti tarinaa useampaan kirjaan. Annan työtoverit ovat fiktiivisten poliisiasemien vakiohahmoja. Kahvihuoneen pöydän ympärillä istuvat juoppo hapannaama, reipas naispoliisi ja avioliitossaan epäonnistunut keski-ikäinen mies. Esimies käy välillä laittamassa tutkintaa uusille linjoille. Työtovereiden lisäksi keskeiseksi henkilöksi nousee Annan veli, jonka elämä on Suomessa edennyt hieman toisenlaisia latuja.

Kolibri oli sujuvaa luettavaa. Päähenkilö oli mielenkiintoinen ja juoni jännittävä. Luulen, että lukaisen myös Hiekkapellon seuraavan kirjan.