Katja Kallio: Säkenöivät hetket


9789511264026Katja Kallion kirja Säkenöivät hetket ilmestyi vuonna 2013 ja se on ollut uutuuslistallani viime vuoden puolella. Yleensä se on ollut lainassa kirjastosta mutta joulun alla löysin kirjan juuri sopivasti lomalukemiseksi.

Kirja kertoo naisista kolmessa sukupolvessa – aika hyvä lähtöasetelma. Kirjan ensimmäisessä osassa Inga ja hänen tyttärensä Elly lomailevat Hangossa vuonna 1914. He viettävät aikaa muiden kylpylävieraiden seurassa. Ensimmäisen maailmansodan alla Hangossa syntyy sekasorto, Inga joutuu sairaalaan ja satama räjäytetään. Näiden tapahtumien myötä Elly päätyy yhteen hankolaisen kalastajan pojan Theon kanssa.

”Asia oli niin, että vaikka rakkauden kieltäminen tuntuikin välillä haalistavan hänet olemattomiin, Elly suojeli edelleen heitä ja heidän elämäänsä.”

Kirjan seuraavassa osassa siirrytään vuoteen 1935. Ellyllä ja Theolla on kolme tytärtä ja yksi poika. Tyttäret Harriet ja Beata joutuvat monenlaisten tapahtumien eteen. Tapahtumissa on mukana nuoria miehiä ja Harrietin kaksinaamainen ystävä Lydia. Ellyn ja Beatan välejä selvitellään kirjan kolmannessa osassa. Kirjan loppu on liikuttava.

Juoni ei ole suoraviivainen vaan erilaisten tapahtumien avulla kerrotaan kirjan henkilöistä ja heidän suhteistaan. Kirjan nimen perusteella arvelin, että kirja olisi kevyt ja iloinen. Tunnelma on auringonpaisteesta huolimatta välillä synkkä. Kirjassa kuvataan hienosti monimutkaisia tunteita ja monissa tunnetiloissa yhdistyviä ristiriitaisia tunteita.

”Tarkemmin ajatellen kyse saattoi olla pikemminkin salailevasta luonteesta kuin varsinaisista salaisuuksista. Elly suojeli ajatuksiaan muilta tietämättä, miksi se oli niin välttämätöntä. Se vain oli.”

Kirjassa on runsaasti takaumia Ingan ja Ellyn elämästä. He vajoavat ajatuksiinsa ja käyvät läpi aiempia vaiheitaan. Takaumissa on oikeastaan erillisiä tarinoita. Perheenjäsenet eivät kerro toisilleen ajatuksistaan ja tunteistaan, joten niistä muodostuu jokaisen oma maailma. He myös miettivät, mitä muiden päässä liikkuu.

Kirja on hyvin kirjoitettu ja nopeasti etenevä, joten sitä oli mukava lukea. Sukupolvet kiinnostavat minua aina mutta siinä kategoriassa kirja ei kivunnut suosikkieni joukkoon. Kirjan henkilöt kokivat melko paljon pettymyksiä ja menetyksiä. Välillä tuntui, että seuraava sukupolvi joutuu aina edellistä suurempiin vaikeuksiin. Myös erilaisia juonenpätkiä oli minun makuuni hieman liikaa.