Katja Kettu: Kätilö


kätilö Kätilön tapahtumat sijoittuvat jatkosodan loppuvaiheisiin ja Lapin sodan aikoihin Suomen Lappiin ja ehkä vähän myös naapurimaiden puolelle. Kirjan päähenkilö on kätilö, joka rakastuu saksalaiseen Johannekseen ja pestautuu töihin saksalaisten vankileirille.

Vankileirillä kätilö huolehtii ensin vankien terveydestä mutta joutuu myöhemmin töihin operaatio Navettaan. Eräällä retkellä auto hajoaa ja tarinan päähenkilöt jäävät jumiin erämaakämpälle. Sieltä he palaavat vielä leirille. Lopulta sodan tilanne muuttuu ja leiriltä on paettava. Kätilö palaa Kuolleen miehen mökille odottamaan Johannesta.

Tarinaa on vaikea tiivistää, koska pääpiirteiden lisäksi juonessa on monia mutkia. Mukana ovat muiden muassa Näkkälän Lissu, Kätilön kadonnut isä, saksalaiset upseerit, kolttatyttö Masha, luottavankeja ja sotakoira Hilma. Tarina etenee eri henkilöiden kertomana ja eri aikajaksoissa, joten palapelissä on kokoamista. Tarina ja jännittävä rakenne pitävät kyllä lukijan kiinni kirjassa.

”Voi Johannes rakkaani rytökeittiöni, maallisen taipaleeni suosta nouseva räähkäläisen lupaus. Kinttupolkuni tuleva tallaaja, sorea siementäjäni.”

Katja Ketun kirjoittama teksti on vähintäänkin omaperäistä ja vuoropuhelut on kirjoitettu murteella. Ajoittain Kätilön ajatukset etenevät jopa runollisesti. Kirjassa on melko suorasanaisia rivouksia, jotka ensialkuun vähän säikäyttivät mutta kirjan edetessä niille rupesi hihittelemään. Vaatii suurta viitseäisyyttä vääntää niin perusteellisia rivouksia ja herjauksia.

Tarina kertoo sodasta ja rakkaudesta. Sodan tapahtumat ja erityisesti vankileirin kuviot ovat kyllä varsin järkyttävää luettavaa. Kirjassa kuvataan myös rakkautta ja himoa perusteellisesti. Kätilö ajattelee, että rakkaus saa hänet tekemään myös kauheita asioita. Se on karu ajatus. Ajattelen, että ehkä enemminkin sodan kauheudet ja äärimmäisyydet saavat hyvänkin ihmisen tekemään pahoja tekoja.

Kirja oli erinomainen ja mieleenpainuva. Tarinan henkilöt ja heidän puheensa ovat jääneet päähäni pyörimään. Kirja myös mielenkiintoinen kuvaus Lapin tilanteesta sodan aikana. Ilmaan jää pieni salaperäisyys siitä, oliko tarina täyttä fiktiota.