Laurent Gaudé: Eldorado


Ryhdyin etsiskelemään ranskalaisia kirjoja Vive la France -haasteen innoittamana. Luen enimmäkseen kotimaista, joten ulkomaisten kirjojen lukeminen vaatii aina vähän enemmän kirjaston hyllyjen penkomista. Tunnen ranskalaisia kirjoja huonosti. Muutaman Anna Gavaldan kirjan olen lukenut ja Nikke-kirjoja olen fanittanut.

Ajattelin, että voisin lukea kirjan, jonka teema olisi vähän erikoisempi. Kolmekymppisten love & work -pohdintoja on tarjolla varmasti kaikilla kielillä, mutta nyt olisi tilaisuus kurkistaa johonkin toisenlaiseen maailmaan. Googlailun seurauksena päädyin etsimään kirjastosta Laurent Gaudén kirjan Eldorado. Pääsin kirjan mukana ihmeellisellä matkalla Euroopan ja Afrikan rajalle.

wpid-20140328_162914_1.jpg”Me pelastamme henkiä. Me lähdemme etsimään kadonneita, jotka ilman apuamme hukkuisivat tai kuolisivat nälkään, ihmisiä, jotka toivovat tuloamme koko sydämestään, mutta heti meidän löydettyä heidät kumpikin katsoo toista pelokkaasti.”

Eldorado kertoo Salvatore Piraccista, joka työskentelee merivartioston kapteenina Sisiliassa. Salvatore kohtaa kirjan alkumetreillä naisen. Kohtaaminen käynnistää Salvatoressa monenlaiset pohdinnat. Kun hän eräänä työpäivänään joutuu vaikean valinnan eteen, ei entiseen elämään ole enää paluuta.

wpid-20140328_162532_1.jpg”Emme ikinä tule takaisin. Jätämme entisen elämän kadut taaksemme. Emme ikinä enää osta mitään tämän kadun kauppiailta. Emme juo enää teetä täällä. Pian nämä kasvot haalistuvat ja muuttuvat himmeiksi mielessämme.”

Kirjan toinen tarina kertoo afrikkalaisesta Sulaymanista, jolle Eurooppa on Eldorado. Sulayman lähtee matkalle veljensä kanssa, mutta joutuukin jatkamaan matkaansa yksin. Sulayman saa uuden matkatoverin, jonka kanssa hän etsii reitin Eurooppaan.

Laiton maahanmuutto Euroopan etelärajalla on uutisissa lähes päivittäin, ja maahanmuutto on varmasti yksi yhteiskunnallisen keskustelun kuumimpia aiheita eri puolilla Eurooppaa. Kirjailija pääsee hienolla tavalla uutisen taakse. Kirjassa maahanmuuttajia katsellaan ymmärtäväisesti eikä Euroopan ympärille haluta rakentaa muuria. Merivartioston kapteeni saa omantunnontuskia työtehtävistään. Kirja tuo esille myös maahanmuuttajien kohtaamat vaikeudet, esimerkiksi petolliset maahanmuuton järjestäjät ja matkan vaarat.

Kirjan teksti on kaunista, ehkä hieman liian maalailevaa. Lauseet ovat lyhyitä ja kirja on nopealukuinen. Tarina pienistä ihmisistä on kuitenkin niin suuri, että kirjaa lukiessa hidastelee mielellään.

Pidin kirjasta paljon. Kirjan tarina on vaiherikas, jännittävä ja liikuttava. Tarina tuo esiin unelmat, valinnat ja pelot rajan molemmin puolin. Tarina tiivistyy loppua kohden ja loppuratkaisu yllättää – yllätti ainakin minut.