Leena Lehtolainen: Oikeuden jalopeura


Oikeuden jalopeuraOikeuden jalopeuran lukemisesta on jo jonkin aikaa mutta yritän tehdä hieman muistiinpanoja.

Oikeuden jalopeura on toinen henkivartija Hilja Ilveskerosta kertova kirja. Ensimmäinen kirja Henkivartija oli oikein vauhdikas mutta Oikeuden jalopeura oli kyllä melko tylsä.

Hilja Ilveskero on monipuolinen nainen ja mielenkiintoinen päähenkilö. Hilja ei saanut järin hyviä eväitä elämään, koska Hiljan isä tappoi Hiljan äidin, kun Hilja oli pieni lapsi. Hilja kasvoi enonsa luona ja ilveksen sisarena. Kirjassa lapsuuden tapahtumia käsitellään vähitellen mutta edelleen jää avoimia kysymyksiä. Tämä juonikuvio on kirjan mielenkiintoisin.

Kirjan alkaa toiminnalla kuten trillerikaavaan kuuluu. Hiljan matkustaa miesystävänsä luokse Italiaan mutta yhtäkkiä mies katoaa ja tuntematon ruumis ilmestyy. Hilja matkustaa takaisin Suomeen ja ryhtyy uuteen ravintolaan ystävänsä apulaiseksi. Hiljan verkostoissa pyörivät sympaattinen poliisi, suomalainen liikemies ja venäläinen apumies. Tarina jää pitkäksi aikaa junnaamaan paikoilleen, joten tauotonta toimintaa ei ole luvassa.

Hilja on viileä toiminnan nainen mutta hän on ajoittain aika lailla tunteidensa vietävissä. Tästä sisäisestä kamppailusta – käyttäydynkö viileästi vai lähdenkö nyt tuon miehen perään – on yritetty rakentaa jännitettä kirjaan. Pidemmän päälle loputon tunteiden vatvominen alkaa ärsyttää. Hilja Ilveskeron seikkailut kelpaisivat minulle myös ilman romantiikkaa.