Leymah Gbowee: Meissä on voimaa


20160408_214233-01.jpegMinulla oli mahdollisuus matkustaa marraskuussa Liberiaan tutustumaan Naisten Pankin kehitysyhteistyöhankkeisiin. Muutamat matkatoverini olivat lukeneet ennen reissua liberialaisen rauhanaktivistin elämäkerran ja suosittelivat sitä innolla. Sain kirjan luettua viimein tässä talven mittaan.

”Olin paikalla ensimmäisenä. Taivaan valjetessa katselin hermostuneena ympärilleni. Jotta mielenosoitus onnistuisi, naisia tarvittaisiin vähintään muutama sata. Viimein saapui yksi naisryhmä. Sitten toinen. Aurinko nousi. Äkkiä kuulin dieselmoottorien äänen ja näin bussijonon lähestyvän tietä pitkin. Joukossa oli myös kuorma-autoja, jotka oli lastattu täyteen naisia. Pian kentällä oli sata henkeä… kolmesataa… viisisataa… tuhat. Aloin itkeä ja rukoilla. Naisia ilmaantui aina vain lisää.”

Liberia on Länsi-Afrikassa sijaitseva maa, jonka Amerikasta vapautetut orjat ovat perustaneet vuonna 1847. Amerikasta saapuneet uudet asukkkaat orjuuttivat alueella asuneen väestön. Viimein vuonna 1980 maassa tapahtui vallankaappaus ja maan johtoon nousi Samuel Doe. 1989 alkoi sisällissota, jonka seurauksena valtaan nousi kapinnallisten päällikkö Charles Taylor. Sisällissota jatkui vaihtelevasti vuoteen 2003 asti. Meissä on voimaa kertoo Liberian sisällissodan  vuosista.

Leymah on tavallinen tyttö, joka asuu Liberian pääkaupungissa Monroviassa. Tavallinen elämä ja opinnot keskeytyvät levottomuuksiin. Onnettoman suhteen, lasten syntymien ja pakomatkojen välissä Leymah ryhtyy sosiaalityöntekijän tehtävään auttamaan sodassa traumatisoituneita ihmisiä. Tehtyään tätä työtä pitkään hän tulee kuitenkin siihen tulokseen, että kestävämpään lopputulokseen päästään, jos taistellaan rauhan puolesta. Näin syntyy tunnettu liberialainen naisten rauhanliike, joka järjestää mielenosoituksia ja vaatii päättäjiä rauhanneuvotteluihin. Rauhantyön ansiosta Leymah Gbowee sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2011.

Kirja kertoo kiinnostavasti Leymahin ja Liberian tarinan. Tarina ei ole kaunis vaan todella raaka. Sotaa käyvässä maassa ei voi elää, pakolaisena naapurimaassa ei ole kovin paljon parempaa. Leymah kokee perheväkivaltaa ja joutuu elämään pitkiä aikoja lapsistaan erossa. Kaikista koettelemuksista huolimatta hän nousee muiden naisten kanssa vallanpitäjiä vastaan ja vaikuttaa maansa vaiheisiin.

Kirja ei ole kirjallisesti mikään mestariteos. Sen toisena kirjoittajana on ollut Carol Mithers. Kirja etenee poukkoilevasti kronologisessa järjestyksessä, ikään kuin tarinaa kerrottaisiin puhuen. Jotkut ajanjaksot mennään nopeammin, toisissä jäädään selostamaan. Erityisesti häiritsi ajoittainen jälkiviisastelu. Usessa kohdassa todetaan, että ”tämä hetki muodostui käänteentekeväksi. Kirja kannattaa kuitenkin ehdottomasti lukea naisten rauhanliikkeen inspiroivan tarinan vuoksi.Liberia2Liberian pääkaupunki Monrovia

Liberia1

Kylä Liberian maaseudulla