Margaret Atwood: Oryx ja Crake


Monet ystäväni ovat suositelleet Margaret Atwoodia, joten tartuin kirjaan, kun löysin sen äitini pokkarikasasta.

”Miksi hänestä tuntui, että nyt oli astuttu rajan yli, otettu peruuttamaton askel? Kuinka paljon on liikaa, kuinka pitkälle pitää mennä, että ollaan liian pitkällä?”

Kirja kertoo Lumimiehestä, joka oli nuorena Jimmy. Lumimies elää erikoisten sitruunantuoksuisten lasten joukossa. Lumimies nukkuu puussa ja näkee nälkää. Lopulta hän päättää lähteä etsimään ruokaa. Matkan aikana selviä vähitellen, miten Lumimies on jäänyt ainoana ihmisenä jäljelle.

Nuorena Jimmy ystävystyy superälykkään Craken kanssa. Jimmy ja Crake pelaavat ja surffailevat netissä. Verkossa Jimmy kohtaa myös unelmiensa naisen Oryxin, jonka katse jää hänen mieleensä. Opintojen myötä Jimmy ja Crake ajautuvat erilleen mutta kohtaavat jälleen.

Lumimiehen ja Jimmyn tarinat vuorottelevat kirjassa. Jimmyn tarina alkaa aikaa kaukaa ja hänen lapsuuttaan selostetaan perusteellisesti. Jimmyn äidin häipyminen on tosin juonenkäänne, joka seuraa koko kirjan ajan. Alussa Jimmyn tarina vaikutti kiinnostavammalta ja Lumimiehen ainaset valitukset melko tylsiltä. Kirjan edetessä nämä kaksi tarinaa liittyvät paremmin toisiinsa. Tarinan ratkaisu on melko karmea mutta mielestäni hieman tylsä.

Kirjan teemana on geeniteknologia ja sen uhkakuvat. Tarinassa vilisee erikoisia eläimiä kuten pesunäätiä ja gemakkoja. Ihminen on luonut uusia lajeja omiin tarkoituksiinsa, mutta lopulta lajit ovat päätyneet luontoon eikä niitä ole enää voinut hallita. Tämä on melko perinteinen ja kirjallisuudesta tuttu asetelma, jossa luonto on kuitenkin aina ihmistä vahvempi.

Kirja kannatti lukea mutta se ei kivunnut suosikkikirjojeni listalle. Kirjan teksti on aika tavanomaista. Se on lähinnä hyvin suoraviivaista selostusta ympäristöstä, tapahtumista ja tarinan henkilöiden ajatuksista. Kirjan kuvaamassa maailmassa on toki monenlaisia mielikuvituksellisia asioita mutta ehkä tarina ja teksti jäävät vähän vähemmälle huomiolle.

puu