Markku Ropponen: Kuhala ja yöjuna


”Liikennettä oli vähän, elämää yhtä vähän, ojan poskessa päivystävä varisparvi mustine sulkapeittoineen näytti kirkolliskokouskuvaelmalta.”

Markku Ropposen dekkarit ovat olleet pitkään suosikkiluettavaa. Alunperin dekkareiden päähenkilö Otto Kuhala ei kolahtanut erityisesti mutta ajan kanssa sankari on tullut tutuksi. Olen lukenut Kuhalan seikkailuja lähinnä koti-ikävääni sen jälkeen kun muutin pois Jyväskylästä.

Ensimmäisissä kirjoissa Kuhala oli naimisissa mutta erosi sitten. Sen jälkeen kirjoihin on mahtunut useita mielenkiintoisia naiskuvioita, joista jotkut ovat päättyneet traagisesti. Myös koiran, ensin Jerin ja nyt Hipun, ilmaantuminen yksityisetsivän työpariksi on tuonut kirjoihin mukavaa jutustelua. Parin viimeisen kirjan ajan olen ollut hieman huolissani Kuhalan mielenterveydestä mutta tässä uusimmassa Kuhalan asiat ovat paremmalla tolalla.

Kuhala ja yöjuna on perinteistä tyyliä. Tarina alkaa yöjunasta, jolla Kuhala matkustaa pohjoisesta kotiin. Yöjunan ravintolavaunun tarjoilija murhataan ja Kuhala saattaa olla viimeinen henkilö, joka on nähnyt hänet elossa. Myös Kuhalan vanha kiistakumppani poliisilaitokselta saa surmansa. Kuhala ryhtyy tutkimaan näitä kahta murhaa ja päihittää taas kerran poliisit.

Kirjan rikosjuoni ei ole kovin jännittävä, vaikka siinä on monta mutkaa. Kuhala matkustelee eri puolilla Suomea rikoksia selvittäessään. Syyllinen selviää vasta loppumetreillä, kun kaikki muut vaihtoehdot on tiputettu pois. Syyllistä ei ole vaikea arvata, jos on tutustunut Kuhalan logiikkaan aiemminkin. Rikosten selvittelyn ohella Kuhala tapailee yhtä aikaa kahta naista.

Ropposen dekkareissa ehdottomasti parasta ovat erikoiset henkilöhahmot. Jotkut ovat tuttuja Jyväskylän katukuvasta. Toiset hahmot taas ovat hyvinkin lennokkaan mielikuvituksen tuotetta. Tämän kirjan erikoisin tapaus taitaa olla eturauhashieroja Lolita Vaisukoski.

Olen kiinnittänyt huomiota myös siihen, että Kuhalan seikkailuissa on yleensä huono sää. On harmaata ja sateista, hautova helle tai hyytävä pakkanen. Kuulaat syyspäivät, raikkaat kesäaamut ja aurinkoiset pakkaspäivät ovat aika harvinaisia Kuhalan elämässä.juna