Muriel Barbery: Siilin eleganssi


siilin_eleganssi85156Blogi on kevään ajan ollut todella vähällä käytöllä. En edes tiedä, mihin aika on hujahtanut – ei ilmeisesti ainakaan lukemiseen eikä bloggaamiseen. Nyt kesäkuun puolella on lukeminen edennyt kuitenkin vauhdikkaammin.

Äitini lainasi minulle jo ajat sitten Siilin eleganssin. Sen jälkeen hän on tasaisin väliajoin kysellyt, olenko jo lukenut sen. Kirja on kuulemma tosi ihana. Vive la France! -haasteen innoittaman tartuin viimein kirjaan.

”Rouva Michelissä on siilin eleganssia: ulospäin hänestä törröttää oikea piikkien suojamuuri, mutta minusta tuntuu että sen alla hän on samalla tavalla salaa hienostunut kuin siili, näennäisen penseä ja omissa oloissaan viihtyvä pikku eläin – mutta suunnattoman elegantti.”

Kirja kertoo Renée Michelistä, joka työskentelee ovenvartijana. Rouva Michel yrittää kaikin voimin esittää perinteistä ovenvartijaa talon asukkaille, vaikka oikeasti hän lueskeleekin maailmankirjallisuuden klassikoita. Samassa kerrostalossa asuu myös nuori tyttö nimeltään Paloma Josse, joka suunnittelee itsemurhaa. Paloma on hyvin älykäs, mutta hän pitää matalaa profiilia. Hän pelkää päätyvänsä tylsään elämään eikä löydä oikein syitä elää. Taloon muuttaa Kakuro Ozu. Hän on japanilainen herrasmies, joka sotkeutuu sekä rouva Michelin että Paloman elämään. Kirjan loppu on kuitenkin surullinen.

Kirja etenee vuorotellen rouva Michelin ja Paloman kertomana. Rouva Michel kertoo talon tapahtumista, taiteesta, kirjallisuudesta ja filosofiasta. Paloma miettii syvällisiä ajatuksia ja havainnoi maailman liikkeitä. Teksti on tosiaan aikamoista tajunnanvirtaa, ja filosofointi saattaa kestää varsin pitkän aikaa.

Kirjan juoni ei ole kovin vauhdikas ja alkupuoli varsinkin etenee aika hitaasti. Vähitellen kirjassa alkaa tapahtua. Tapahtumat ovat hyvin pieniä, mutta kirjassa on kuitenkin vahva jännite. Esimerkiksi oveen koputtaminen voi olla todella jännittävä tapahtuma.

Siilin eleganssi kuvaa hyvin eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvia ihmisiä ja ranskalaisen yhteiskunnan ylintä osaa. Ihmisillä on runsaasti odotuksia ja ennakkokäsityksiä toisten ihmisten käytöksestä. Esimerkiksi rouva Michelin mielessään sovittelemat dialogit ovat hauskoja ja mielenkiintoisia. Hän miettii, mitä hänen pitäisi sanoa ja miten pitäisi reagoida, jotta hän käyttäytyisi kuten hänen oletetaan käyttäytyvän. Kjell Westön Kangastus 38 käsittelee jollain tavalla samanlaisia kysymyksiä ja samanlaisia suhteita.

Pidin kirjasta, vaikka se on vähän erilainen kuin normaalit lukemiseni. Olen tosin tänä vuonna lukenut melko sekalaisia kirjoja, joten tyypillisiä kirjoja on vaikea määritellä. Kirjan alkupuoli eteni melko hitaasti, mutta puolivälin jälkeen työmatkat sujuivat kirjan parissa supernopeasti.