Pauliina Rauhala: Taivaslaulu


wpid-20141115_173309_1.jpgYksi viime vuoden luetuimpia kirjoja oli varmasti Pauliina Rauhalan esikoisromaani Taivaslaulu. Nyt minäkin olen sen viimein lukenut. En pitänyt lukemisen kanssa kiirettä vaan odottelin, että saan kirjan sujuvasti kirjastosta. Lainasin kirjan jo pari kuukautta sitten. Kun tällä viikolla kävin kirjastossa, Taivaslauluja oli ainakin kolme kappaletta hyllyssä odottamassa, joten nyt kirjoja riittää kaikille halukkaille.

”Siihen Aleksi ei ollut ollenkaan valmistautunut, että lapsia syntyisi joka vuosi. Että Viljan kohtu ehtisi tuskin supistua, kun uusi elämä alkaisi taas kasvaa. Että edellinen lapsi ei vielä harjoittelisi horjuvia askeliaan, kun uusi jo syntyisi. Että hänen naiselleen ei jäisi kumpuilevan vatsan ja maitoa valuvien rintojen vuoksi mitään mahdollisuutta edes harkita irtautumista kotoa työelämään.”

Taivaslaulu kertoo Viljasta ja Aleksista, jotka ovat nuori lestadiolainen pariskunta. Vilja ja Aleksi tapaavat opiskeluaikana seuroissa ja tutustuvat muutamien vaiheiden jälkeen. Kun he menevät naimisiin, alkaa perheeseen siunaantua lapsia. Kirjan käännekohdassa Vilja tulee jälleen raskaaksi ja selviää, että hän odottaa kaksosia. Viljan voimat eivät riitä vaan perhe joutuu traagisiin vaiheisiin.

Kirja etenee useamman tarinan ja näkökulman kautta. Vilja on kirjan päähenkilö, mutta myös Aleksin taustaa ja ajattelua avataan kirjassa paljon. Lasten leikit ja ajankohtaiset blogitekstit rakentavat tarinan maailmaa. Aluksi moninaisia rinnakkaisia tarinoita oli vaikea hahmottaa eikä varsinainen juoni tuntunut etenevän riittävän nopeasti. Kirjan edetessä rinnakkaiset tarinat eivät enää häirinneet vaan niitä kaikkia oli yhtä mielenkiintoista seurata.

Kirja ja kirjailija ovat saanet paljon julkisuutta todennäköisesti kirjan teemasta johtuen. Lestadiolaisuus on muutenkin ollut mediassa esillä eri yhteyksissä. Tämän kirjan teemoja ovat lestadiolaisuudessa vallalla oleva ehkäisykielto ja siitä seuraavat jatkuvat raskaudet ja vanhempien uupumus. Kirjassa vaikeita teemoja käsitellään hyvin tasapainoisesti ja monipuolisesti.

Ehkäisykielto on nykymaailmassa varsin marginaalinen ilmiö ja monelle henkilökohtaisesti outo asia. Siitä huolimatta kirja on saanut hyvin laajan yleisön. Itse ehkä ajattelen, että kirja käsittelee laajemmassa kehikossa paineita ja rooliodotuksia, joita nuoret aikuiset elämässään joutuvat kohtaamaan. Viljalle ja Aleksille uskonnolliseen yhteisöön ja perheeseen kietoutuvat paineet ovat äärimmäisiä. Meille muille paineet ovat pienempiä. Vilja pohtii paljon paineita ja toisaalta omia toiveita ja tunteita. Näistä pohdinnoista voi ammentaa ihan jokainen.

Pidin kirjasta. Se oli mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu. Teksti on jopa runollista, mutta siitä huolimatta sujuvaa luettavaa. Teksti on myös hyvin ilmaisuvoimasta. Tunteita kuvataan niin elävästi, että ne voi melkein tuntea omassa mahanpohjassaan. Kirjan rakenne jopa yllätti minut positiivisesti.