Riikka Ala-Harja: Maihinnousu


maihinnousu_1Riikka Ala-Harjan kirja Maihinnousu kertoo Juliesta. Julien tytär sairastuu leukemiaan ja avioliitto hajoaa, koska Julien mies pettää.

Kirjan tapahtumapaikka on Normandia. Se tuo kirjaan mielenkiintoisen teeman. Julie on aiemmin tehnyt väitöskirjaa Normandian maihinnoususta. Tutkimus jäi kesken. Nyt Julie työskentelee oppaana ja kertoo turisteille maihinnoususta oikeilla tapahtumapaikoilla.

Kirjan edetessä kerrotaan Normandian maihinnousun vaiheista. Kirjassa rinnastetaan jännittävällä tavalla sairaus ja sota, lapsen paraneminen sairaudesta ja Normandian maihinnousu.

”Jos ylilääkäri kuolee kesken kaiken, tieto Emman sairaudesta häviää. Sodanjohtokin jakoi informaatiota vaikka piti olla tarkkana, ettei tieto valu vakoojille. Ylilääkäri ei saa kuolla, potilas ei saa kuolla, omainen ei saa kuolla. Sotilas saa kuolla, sota tarvitsee vainajia, muuten sotaa ei voi voittaa tai hävitä.”

Kirjan teksti oli Julien ajatusten virtaa. Tapahtumia ja tarinan muita henkilöitä katsottiin päähenkilön näkökulmasta. Teksti oli melko nopelukuista mutta sitä en kuitenkaan halunnut lukea sitä liian nopeasti. Lueskelin ajatusten poukkoilevalla logiikalla etenevää tekstiä välillä hitaamminkin, jotta pysyin tarinassa kärryillä.

Pidin kirjasta. Kirjan teemat ovat aika rankat: lapsen sairaus ja avioliiton hajoaminen. Julien elämä ei todellakaan ollut helppoa. Synkkistä teemoista huolimatta kirja ei ollut liian raskas. Juliessa on tietynlainen elämänhalu ja tarmo, joka vei tapahtumia eteenpäin. Vaikka epätoivo oli välillä ylivoimainen, asiat jatkoivat silti kulkuaan, vähän niin kuin sodassa.