Taina Latvala: Välimatka


valimatka”Silloon mä tajusin, että maailmas oli kaharellaasia ihimisiä: niitä, jokka toimii, ja niitä, jokka meinaa. Ei ollu epäälystäkään, kumpahan porukkahan mä kuuluun.”

Taina Latvalan Välimatka tuli lukulistalle kirjaston verkkolukupiirin ansiosta, vaikka en ehtinytkään sitä keväällä lukea. En ole muita kirjailijan teoksia lukenut, joten samalla pystyin tutustumaan uuteen kirjailijaan.

Kirja kertoo tyttärestä ja äidistä, jotka asuvat Etelä-Pohjanmaalla. Perheen isä on kadonnut kauan sitten eikä hänen vaiheistaan ole tietoa. Äidin siskon Tuulikin kohtalo on myös murheellinen. Äidin syntymäpäivän kunniaksi kaksikko matkustaa – muutamien vaiheiden jälkeen – Teneriffalle. Matkan aikana isän kohtalo selviää viimein.

Tarina on jossain määrin jännittävä mutta aika ennalta arvattava. Vaikka menneisyyden tapahtumat ovat synkkiä, ne tuntuvat kuitenkin melko helpoilta ratkaisuilta. Ihmisen elämässä olisi voinut käydä paljon huonomminkin.

Tarina opettaa ainakin sen, että perheessä ei kannata pitää salaisuuksia itsellään. Jossain vaiheessa salaisuudet kuitenkin paljastuvat. Vielä hirvempi kohtalo olisi kuitenkin, jos salaisuudet eivät koskaan paljastuisi.

Kirjan teema on aika perinteinen äidin ja tyttären suhde. Kirja kuvaa monimutkaista suhdetta varsin mielenkiintoisesti. Toisaalta äiti pitää tytärtään tiukasti otteessaan erilaisilla oikuillaan. Toisaalta tyttärenkään ei ole helppo unohtaa äitiään.

Kirja on sujuvasti kirjoitettu ja se on varsin nopealukuinen. Kirjassa on eteläpohjalaista murretta sopivasti. Murteella on kirjaan kirjoitettu myös monia kuolemattomia viisauksia. Kirjassa on ehkä, näin lyhyeksi kirjaksi, vähän turhan monta osaa. Tytär on kertojana tarinassa, välillä äiti muistelee menneitä ja lopussa syvennytään isän muistelmiin.

Kirja oli mukavaa luettavaa mutta ei säväyttänyt erityisesti.