Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys


neljäntienristeysTommi Kinnusen esikoisromaania Neljäntienristeys on kehuttu paljon kirjablogeissa ja jopa Hesarissa. Kirja kertoo useamman sukupolven tarinan, joten se meni heti minun lukulistalleni.

”Marian mielestä elämä on rakennus, kuin iso talo, jossa on monta kamaria ja salia ja jokaisessa monta ovea. Jokainen valitsee omat ovensa ja kulkee läpi keittiöiden ja kuistien ja etsii välikössä uudet ovet, eikä yksikään niistä ole oikea eikä väärä, sillä ne ovat vain ovia. Joskus ihminen saattaa huomata olevansa aivan eri paikassa taloa kuin minne aikoi alkujaan mennä.”

Kirjan ensimmäinen päähenkilö on Maria, joka työskentelee kätilönä pohjoisessa Suomessa. Maria tekee kovasti töitä, rakentaa itselleen talon ja saa aviottoman lapsen. Seuraavaksi kirja kertoo Marian tyttären Lahjan elämästä. Lahja opiskelee valokuvaajaksi ja menee naimisiin Onnin kanssa. Lahja yrittää pitää perheen koossa kotona ja evakkomatkalla.

Kolmas osa kertoo Lahjan miniästä Kaarinasta. Kaarina, hänen miehensä Johannes ja perheen lapset asuvat samassa talossa Lahjan kanssa. Elämä ei ole helppoa. Talossa ei ole omaa rauhaa, mutta enemmän perheessä painavat menneet asiat, joista ei ole puhuttu.

Lopuksi valokeilaan pääsee Lahjan mies Onni, joka näyttäytyy perheestään huolehtivana ja lapsirakkaana isänä. Onnilla on kuitenkin salaisuus, joka ei lähde pois, vaikka hän kuinka toivoo.

Kirjan rakenne on jännittävä. Tarina rakentuu kokonaiseksi vähitellen. Vuodet etenevät vauhdikkaasti ja väliin jää aukkoja, joista osa täydentyy myöhemmissä osissa. Ihan kaikkiin kysymyksiin ei kuitenkaan saada vastausta.

Eräs mielenkiintoinen näkökulma kirjassa oli arkisten tavaroiden ja puuhien isommat merkitykset. Esimerkiksi jääkaappi, leivinuuni, ikkunoiden pesu ja varsinkin talon rakentaminen ovat tarinassa paljon enemmän kuin arkisia tavaroita ja askareita. Ihmiset puhuvat toisilleen varsin vähän, joten tavaroiden ja kotitöiden kautta myös viestitään muille perheenjäsenille.

Eräs kirjan teemoista on homoseksuaalisuus, se on se Onnin salaisuus. Kirjan tapahtumien aikaan homoseksuaalisuus oli rikos ja sairaus, joten se on tärkeä teema käsiteltäväksi. Kirjassa on vahva lataus ja paljon käsiteltävää muutenkin, joten homoseksuaalisuuden ottaminen mukaan tuntuu olevan vähän liikaa. Kirjailija on kirjoittanut tälle perheelle kyllä todella monenlaisia vastoinkäymisiä.

Kirja oli hyvä ja se kannatti ehdottomasti lukea. Kirja piti otteessaan tiukasti. Luin melkein jokaisen osan putkeen, mutta osien välissä oli pidettävä taukoa, koska mielikuvat olivat niin vahvasti päässä. Monet kohtaukset ovat hyvin vahvoja ja ne ovatkin jääneet mieleen pyörimään myös kirjan lukemisen jälkeen.

”Tässä hän on, omat ovensa avanneena ja sulkeneena, kulkeneena kätilökoulun ja apteekkarin ja pärjäämisenkin huoneet. Ja nyt hän huomaa vahingossa tuoneensa mukanaan tyttärentyttärensäkin, joka ei ymmärrä, mihin huoneeseen on päätynyt ja joka hääkirkon edessä kauniisti kysyy, mihin maailmassa miehiä tarvitaan.”

polkupyörä