Vera Vala: Kuolema sypressin varjossa


kuolema_sypressin_varjossaSypressin varjossa seikkailee naisetsivä Arianna de Bellis. Ariannan mies on kuollut jokin aika sitten ja hän on ryhtynyt etsiväksi sukulaisensa toimistossa. Kirjassa Arianna matkustaa pieneen Tolfan kylään selvittämään amerikkalaisen Lilyn murhaa. Lilyn miehen perhe omistaa hotellin, jossa koko suku työskentelee.

Murhatutkimuksissa Arianna tutustuu pormestariin, kilpailevan hotellin johtajaan, kirkkoherraan, kylähulluun, lääkäriin ja kunnianhimoisiin rouviin. Tarinan edetessä Arianna joutuu lähelle vaaraa muutaman kerran. Muuten tutkimukset etenevät melko helposti cocktail-kutsuilla.

”- Hyvä on, Angelo sanoi epäuskoisena. – Helpottavaa kuitenkin tietää, että olet rakastunut ulkoministeriin etkä haksahtanut johonkin gigoloon tai murhaajaehdokkaaseen, niin kuin yleensä, hän jatkoi ja kiirehti pois Ariannan leikkisän tönäisyn alta.”

Kirja ei ole pelkkä dekkari vaan mukana on myös romantiikkaa. Arianna pohtii tunteitaan ympärillä pyöriviä miehiä kohtaan. Hänen paras kaverinsa on homomies. Vastaava hahmo on varsin tuttu muista kirjoista.

Kirjassa on pieniä välähdyksiä Ariannan menneisyydestä. Hän on aiemmin menettänyt muistinsa ja tapaa tutkimuksissaan mahdollisesti menneisyydestä tuttuja kasvoja. Nämä välähdykset ovat kirjan mielenkiintoisimpia.

Tämä Vera Valan esikoiskirja ei vakuuttanut minua. Murhamysteerissä ei juuri ole jännitettä. Arianna saa ajella autollaan aika kauan ennen kuin löytää yhtään johtolankaa. Pelotteluyritykset juokselenkillä ja sukellusretkellä ovat kuin suoraan Neiti Etsivä -kirjoista. Arvasin murhan motiivin ja murhaajankin jossain vaiheessa ennen loppuselvittelyä. Romantiikan puolella on jotakuinkin yhtä tylsää. Arianna ei juuri pääse poskisuudelmia eikä kädestä pitämistä pidemmälle.

Arianna vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta henkilöltä ja hänen menneisyydessään riittää varmasti selvitettävää. Italia on myös ihastuttava tapahtumpaikka. Voi kuitenkin olla, että en tartu Ariannan seikkailuihin uudestaan.