Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä


Yön sydänVirpi Hämeen-Anttila on ollut pitkään yksi suosikkikirjailijoistani. Olen lukenyt lähes kaikki hänen kirjansa ja käynyt useamman kerran kuuntelemassa häntä erilaisissa tapahtumissa. Nykyään tosin luen enemmän ja laajemmin kuin ennen, joten suosikkejakin kertyy enemmän. Virpi Hämeen-Anttilan uusin kirja Yön sydän on jäätä on historiallinen dekkari, joten se oli ihan pakko lukea.

Yön sydän on jäätä sijoittuu Helsinkiin ja kevääseen 1921. Kirjan päähenkilö Karl Axel Björk on valtion virkamies, joka vapaa-ajallaan (ja joskus vähän työajallakin) ratkoo rikoksia ja jahtaa roistoja. Karl Axel eli Kalle ratkoo rikoksia ystävänsä Martti Ekmanin kanssa, joka on poliisi.

Kirja käynnistyy, kun Kalle ja Martti ovat pyydystämässä viinan salakuljettajaa. Salakuljettajan nappaaminen jää taka-alalle, kun vesitornista löydetään ruumis. Jääkäri August Siltala on murhattu ja vesitornille on jäänyt aikamoinen kasa johtolankoja. Kalle ja Martti pääsevät nopeasti syyllisten jäljille, mutta todisteiden hankkiminen kestää koko kirjan ajan.

Rikosjuonen lisäksi kirjassa on paljon muutakin, esimerkiksi rakkauskuvioita, Helsingin kuvailua ja Suomen historiaa. Helsinkiä vuonna 1921 kuvaillaan kirjassa todella elävästi ja perusteellisesti. Kirjan sisäkannessa on kartta ja takana luettelo vanhoista kadunnimistä.

Eniten tietysti hihityttävät ne tilanteet, jotka tapahtuvat tutuissa paikoissa. Kirjassa on esimerkiksi yksi ampumavälikohtaus, joka tapahtuu Yrjönkadun ja Eerikinkadun kulmassa. Kalle piileskelee ampujaa Anderssonin talon porttikongissa. Kuljen tuosta kulmasta päivittäin töihin, joten kirjan tapahtumat ovat tehneet harmaista aamuista hieman hauskempia.

Kirjan päähenkilö Karl Axel Björk on erikoinen ja hyvin monitahoinen nuori mies. Hän on aatelista syntyperää, mutta suomenkielinen, koska hänen isänsä on hyljännyt sukunsa ja vaihtanut perheen kielen. Karl Axel ei osallistunut sisällissotaan, koska oli silloin ulkomailla, mutta hänen veljensä kaatui sodassa. Karl Axel pitää kauniista esineistä, tyylikkäistä vaatteista ja hyvin varustellusta kodista. Hän harrastaa luonnollisesti myös väitöskirjan kirjoittamista ja kulttuuririentoja. Eikä tässä edes vielä kaikki, ihan kaikkea ei voi tässä paljastaa.

”Hän kääntyi hiukan sivuttain ja katsoi yhä peiliin, mutta niin varkain, että hän näytti tuijottavan hajamielisesti suurta ruukkukasvia peilin vieressä. Ah. Smoking oli kuin uusi, hienon värinen – sinimusta ei näyttänyt himmeältä ja pölyiseltä niin kuin täysmusta – ja ennen kaikkea se istui hyvin. Takki, housut, kaulus, solmuke, simsetti, vatsavyö olivat kuin toinen nahka ja hänellä oli ne yllään varma, jopa häikäilemätön olo.”

Kävin Kirjamessuilla kuuntelemassa Virpi Hämeen-Anttilan lyhyen haastattelun, jossa hän kuvasi päähenkilön erilaisia puolia. Kirjailija aikoo kirjoittaa kirjasarjan Karl Axelin seikkailuista. Päähenkilö on niin mielenkiintoinen tuttavuus, että hänestä lukee mielellään useammankin kirjan.

Pidin kirjasta tietysti paljon, vaikka se ei mikään kirjallinen merkkiteos olekaan. Siinä on paljon aineksia, joista erityisesti pidän, esimerkiksi jännitystä, romantiikkaa, historiaa ja Helsinkiä. Karl Axel Björkiin oli mielenkiintoista tutustua. Kirjan juoni ei ollut erityisen jännittävä, koska syylliset ovat kiikarissa lähes koko ajan. Jännitystä toi motiivin ja tapahtumien kulun selvittäminen.

wpid-20141024_161216_1.jpgVirpi Hämeen-Anttila kertoi Kirjamessuilla kaikille Karl Axel Björkin ystäville iloisia uutisia.